RM40 termasuk pos. |
Sudah ada dalam simpanan TIB. Boleh oder sekarang!
Intro: Buku ini adalah hasil tulisan isteri TG Wan Asrul Affendi bin Wan Hussin al-Aydrus, iaitu pengasas Terapi Islam al-Fatah [TIaF] yang berpusat di Telok Mas Melaka; Pn Fadhilah Nuur.
Intro: Buku ini adalah hasil tulisan isteri TG Wan Asrul Affendi bin Wan Hussin al-Aydrus, iaitu pengasas Terapi Islam al-Fatah [TIaF] yang berpusat di Telok Mas Melaka; Pn Fadhilah Nuur.
Insya Allah penuh dengan oetua-petua pemakanan serta DIY pilis. Insya Allah bermanfaat samada bagi yang sudah bersalin, ibu-ibu tua, dan amat sesuai dibaca oleh golongan suami.
RM40.00 sahaja sebuah termasuk pos. COD RM35.00 sahaja. Boleh buat tempahan dengan Ust Rosdi 016-958 5423 dengan memasukkan pembayaran ke akaun Maybank : 164 687 004 480.
BERPANTANG TRADISIONAL MELAYU
Bagi
ibu-ibu muda tempoh berpantang merupakan satu pengalaman baru. Badan
harus dirawat agar bila tamat tempoh berpantang, anda tetap kelihatan
segar semula seperti sebelumnya. Berpantang merupakan tempoh waktu
membosankan bagi setiap wanita selepas bersalin kerana menunggu selama
44 hari ibarat bertahun lamanya. Namun bagi mereka yang tahu akan rahsia
berpantang, saat ini dipergunakan semaksimanya untuk mengembalikan
kecantikan dan kesihatan diri luar dan dalam.
RAWATAN TRADISIONAL
Kebanyakan
wanita muda masih mengutamakan cara perubatan tradisional serta petua
daripada orang tua-tua bagi menjaga kesihatan diri sewaktu mengandung
dan berpantang. Biasanya amalan berpantang cara orang dulu-dulu dilakukan
dengan bimbingan orang yang lebih tua. Kaedahnya pelbagai, bergantung
kepada keturunan dan budaya seseorang.
Misalnya, cara wanita Kelantan
mungkin berbeza dengan orang utara. Begitu juga ibu berketurunan Jawa,
Arab, Cina atau India berbeza petua dan rahsia yang menjadi amalan
mereka. Walau apa jua cara yang digunakan, tujuannya tetap sama iaitu
ingin menyembuhkan luka dan kesakitan ibu ketika bersalin dan selepas
bersalin. Banyak perkara misteri yang masih belum terhurai dan terjawab
tentang rawatan selepas bersalin secara tradisi Melayu warisan pusaka.
Apa lagi kalau hendak dihuraikan secara saintifik kerana masih belum ada
penyelidikan dijalankan untuk membuktikan kebaikannya terhadap kaum
wanita. Namun kita sedia maklum akan khasiat herba dalam mengubati
beberapa penyakit seperti akar Tongkat Ali atau nama sainsnya Eurycoma
longfolia, Bunga Pakma dikenali juga sebagai Rafflesia, Kacip Fatimah
iaitu Labisia pumila dan lain-lain lagi.
Rawatan dalam berpantang boleh
dikategorikan kepada beberapa perkara dan menggunakan ramuan-ramuan yang
tertentu. Antara rawatan tersebut adalah bertungku, berurut, mandi herba
dan mandi lulur, bertangas, memakai bengkung, berpilis, bertasak, minum
air akar kayu dan jamu serta berpantang makan dan minum.
Ulam-ulaman.
Terdapat pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya serai, lengkuas, daun atau ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.
Selain ulam di atas, terdapat ulam berkhasiat yang sesuai dimakan oleh ibu dalam pantang, antaranya:
Daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun kaduk, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.
Jenis sayuran dan buahan
Ibu bersalin dilarang memakan sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah kangkung, timun, sayur keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, sayur atau daun keti (bunga putih), kacang panjang, petola, labu, rebung, kacang botor, jeruk maman, petai, jering serta terung.
Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda serta buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang, ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, manggis, macang, kuinin, dan binjai.
Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
Ulam-ulaman.
Terdapat pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya serai, lengkuas, daun atau ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.
Selain ulam di atas, terdapat ulam berkhasiat yang sesuai dimakan oleh ibu dalam pantang, antaranya:
Daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun kaduk, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.
Jenis sayuran dan buahan
Ibu bersalin dilarang memakan sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah kangkung, timun, sayur keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, sayur atau daun keti (bunga putih), kacang panjang, petola, labu, rebung, kacang botor, jeruk maman, petai, jering serta terung.
Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda serta buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang, ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, manggis, macang, kuinin, dan binjai.
Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.